Halve Zolen Route — Raamsdonk

Wil je de bijzondere geschiedenis ontdekken van de voormalige Halve Zolenlijn? Pak dan de fiets en geniet van het landschap, de verhalen en de kunst die je onderweg tegenkomt. Dit voorjaar is er een nieuw kunstwerk te bewonderen: Het Wiel van Maarten de Reus.

De twintig kilometer lange Halve Zolen Route voert van de Markt in Geertruidenberg naar de Markt in Drunen. Tijdens de industriële revolutie groeide dit gebied, dat bekend staat als de Langstraat, uit tot het centrum van de Brabantse schoen- en lederindustrie. Over de Halve Zolenlijn reden stoomtreinen af en aan om leer en schoenen te vervoeren.

Landkunst
Het landschap waar je doorheen fietst is rechttoe-rechtaan. Strakke lijnen snijden door het weidse land: spoorlijn en dijk staan haaks op het slagenlandschap. Dat typische landschap, bestaande uit lange, smalle stroken grasland, afgewisseld met slootjes en bomenrijen, is al ontstaan vanaf de 14e eeuw. Onderweg word je verrast door kunstwerken, zoals Ode aan de Zandrug van Sannah Belzer in Waspik en Footprint van Harald Vlugt bij Raamsdonk.

Het Wiel
Een groot, ovaal vervormd locomotief-wiel rijst op uit het landschap. Het Wiel van Maarten de Reus, te zien vanaf juni 2017 bij de brug over Afwateringskanaal bij Waalwijk, is het derde kunstwerk dat langs de Halve Zolen Route is gerealiseerd. Dankzij de bijbehorende Verblijfsplek is het een ideale rustplaats om te genieten van het samenspel tussen kunst en landschap.

brabant vertelt
In de gratis app brabant vertelt vind je de Halve Zolen Route terug. Naast de handige routebeschrijving ontdek je ook de kunstwerken langs de route. Via gedichten en animaties kom je meer te weten over de geschiedenis van de Langstraat en over de omringende natuur. Download de app en ga op pad!

[Foto: Het Wiel van Maarten de Reus.]

De Verblijfsplek van Maarten de Reus is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de regeling ‘Erfgoed in context’ van de Provincie Noord-Brabant.