Turfhistorie komt in beweging langs Route van de Zoom

Geschiedenisverhalen zijn levend en beweeglijk – en de kunst langs de Route van de Zoom door de Brabantse Wal wordt dat ook. Wie straks wandelt of fietst over dit splinternieuwe pad wordt verrast door kinetische kunst: kunst die kan bewegen.

De Zoom is een oude turfvaart: een waterweg, aangelegd om de gestoken turf naar de plaats van bestemming te vervoeren. Met een 25 kilometer lang pad voor wandelaars en fietsers wordt dit verdwenen stukje geschiedenis weer zichtbaar gemaakt. Vanuit het centrum van Roosendaal loopt de route over het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide, een prachtig natuurgebied dat gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in Vlaanderen ligt. Het eindpunt van het pad is bij de Binnenschelde in Bergen op Zoom.
Bijzonder aan deze route zijn de ‘vestibules’ die je onderweg tegenkomt. Zij dienen als poorten naar het aangrenzende landschap. Elke vestibule vertelt zijn eigen verhaal, over de locatie, de geschiedenis, én over natuur, landschap en geologie. De turfhistorie, die het landschap gevormd heeft, komt zo weer tot leven. Uniek aan deze verhalende ‘poorten’ zijn de kinetische sculpturen: bewegende kunstwerken. Telkens anders, en telkens passend bij de plek en het verhaal dat verteld wordt. Deze energieke iconen zullen het landschap verrijken en kleur geven.
Let op: het fietspad met de vestibules en sculpturen is nog in aanbouw: in 2018 zal het helemaal klaar zijn.

Landschap van Allure
De Brabantse Wal is één van de drie ‘Landschappen van Allure’. Door te investeren in landschaps- en natuurprojecten maakt de provincie Noord-Brabant deze prachtige gebieden nóg mooier. Kijk op www.brabant.nl voor meer info.

Dit project is nog in ontwikkeling.