Landkunst

Uitkijk op het landschap, Werkendam | Nationaal Park de Biesbosch

Uitkijk op het landschap

Urs Pfannenmüller (1943) is schilder, tekenaar en beeldhouwer. Zijn werk Uitkijk op het Landschap gaat over een persoonlijke weerslag en visie op de wereld om hem heen. Aanvankelijk maakte hij uitsluitend twee dimensionaal werk; sinds 1990 maakt hij ook tijdelijke en permanente projecten in de openbare ruimte.

Uitkijk op het landschap
In de Biesbosch realiseerde hij Uitkijk op het landschap, een kunstwerk dat de vorm heeft van een liggende trechter of kijker. Het ligt aan de oever van de kreek, op de nu voor een deel ondergelopen polder Hardenhoek. Het meer dan tien meter lange bouwsel bestaat uit ribben van betonijzer en verzinkte, stalen wapeningsnetten. Door de vorm en ligging van het werk ontstaat een markant punt in het landschap. Het werk nodigt de wandelaar uit er naar toe te lopen, het te bekijken en erin te lopen.

Blik op de natuur
Aan de smalle kant van de kijker is een verhard pad aangebracht met een laag bankje. Vanaf deze zitplaats biedt het kunstwerk de wandelaar een andere, gekaderde blik op de natuur. De afstand tussen de ijzeren bogen zorgt voor een open, heldere opbouw en structuur van het beeld, waardoor het een vanzelfsprekend element wordt in de natuur. De constructie voegt iets meer toe aan het landschap en het contrasteert ermee.

Begroeide looppaden
Het beeld, bewust gepresenteerd als een kunstmatige ingreep, verwijst naar begroeide looppaden in parken en creëert op deze manier een opvallend aandachtspunt voor de door de mensenhand gemaakte natuur. Het is een romantische benadering van landschapsbeleving, gerealiseerd met technische materialen en middelen. Het werk is geplaatst op enige afstand van publieksgerichte functies, op een plek waar het tot zijn recht komt.

brabant vertelt
Dit werk is opgenomen in de kunstroute 'Zicht op de Noordwaard' in de app brabant vertelt.

www.brabantvertelt.nl

deel dit artikel