Landkunst

Panoramatafel, Werkendam | Nationaal Park de Biesbosch

Panoramatafel

Beeldend kunstenaar Jeroen Hoogstraten (1968) stelt binnen zijn werk De Panoramatafel de mens centraal: de mens in relatie met zijn omgeving, de mens die gebruik maakt van ruimtes en objecten en hoe hij daardoor in relatie met anderen komt te staan. Aanvankelijk richtte Jeroen Hoogstraten zich vooral op het maken van exposities en tijdelijke projecten. De laatste jaren logt de nadruk op het ontwerpen en uitvoeren van kunsttoepassingen, zowel binnen als buiten.

De Panoramatafel
De panoramatafel is een uitgekiend architecturaal ontwerp, dat uiterst functioneel in gebruik is. Deze tafel op poten -iets van de bandijk afgeplaatst en met 360 graden zicht op de Noordwaard- fungeert als uitkijkpunt en picknicktafel. De gebruikers kunnen kiezen of ze naar buiten gericht het landschap ervaren of juist naar binnen gericht aan de ronde tafel zitten. De tafel biedt ruimte aan ongeveer tien personen. In het midden van de tafel bevindt zich een luchtfoto, die laat zien hoe het binnen- en buitendijksgebied er voor de ontpoldering uitzag. In de kaart zijn de uitgevoerde en de toekomstige plannen verwerkt.

Opvallend kunstwerk
De heldere constructie, de effectieve indeling en het eerlijke gebruik van staal en hout maken van deze uitkijkpost annex rustplek een opvallend kunstwerk. Bewust is het kunstwerk zo geplaatst dat het bij hoog water lastig te benaderen is. Het wordt zo een vooruitgeschoven post in het nieuwe krekenstelsel, ideaal voor vogelaars.

brabant vertelt
Dit werk is opgenomen in de kunstroute 'Zicht op de Noordwaard' in de app brabant vertelt.

www.brabantvertelt.nl

deel dit artikel