Landkunst

(her)huisvesting, Werkendam | Nationaal Park de Biesbosch

(her)huisvesting

Het werk beeldend kunstenaar Frank Halmans (1963) richt zich bij zijn werk (Her)Huisvesting op het schemergebied tussen herinnering en feitelijke waarneming, en op de fysieke overgangen van binnen en buiten. Hij heeft een fascinatie voor huiselijkheid en geeft dit op uiteenlopende manieren vorm in tekeningen, ontwerpen (in de openbare ruimte) en interieurs.

(Her)Huisvesting
De nieuwe inrichting van de Noordwaard -waarin het bestaande cultuurlandschap plaatsmaakte voor vormgegeven natuur- deed Frank Halmans denken aan andere momenten in de geschiedenis waarop mensenhanden de natuur 'verrijkten': de tuinarchitectuur met waterpartijen, ruines en follies uit de acttiende eeuw. In zijn kunstwerken besteedt hij speciale aandacht aan de kleinere diersoorten die ook last hebben van alle verhuizingen en verplaatsingen in het gebied.

Nestkast voor solitaire insecten
Een bijzondere vondst is zijn nestkast voor solitaire insecten, aan de rand van polder Maltha, waarin honderden gaatjes een nestmogelijkheid bieden voor alleen rondvliegende insecten. Deze 'flat' biedt de dieren de mogelijkheid te socialiseren met hun soortgenoten. Aan de zijkant van de flat is een informatiepaneeltje bevestigd met enkele afbeeldingen en uitleg over de levenswijze van solitaire insecten. De overdekte schuilbank met een drinkbak, die aan de rugzijde is bevestigd, combineert op een even praktische als komische wijze de rustplek van de wandelaar met die van rondtrekkende dieren.

brabant vertelt
Dit werk is opgenomen in de gratis wandel- en fietsroute app 'Zicht op de Noordwaard' van brabant vertelt.

www.brabantvertelt.nl

deel dit artikel