Kunst in de Heilige Driehoek — Oosterhout

Genieten van kunst in de gangen en kapellen van een klooster. Verrast worden door hedendaagse kunst op een plek die gevormd is door eeuwenlange tradities van contemplatie en ambacht. Het kan dit najaar op de eerste Biënnale Kunst in De Heilige Driehoek. Een unieke gelegenheid om een verborgen Brabantse parel te ontdekken.

Het gebied ‘De Heilige Driehoek’ dankt zijn naam aan drie monumentale, door grote kloostertuinen en landerijen omgeven kloostercomplexen, gelegen in een kleinschalig, agrarisch landschap in Oosterhout: de Onze Lieve Vrouwe Abdij van de benedictinessen, de Sint-Paulusabdij – tot 2006 bewoond door de benedictijnen en sindsdien door de gemeenschap Chemin Neuf – en het Sint-Catharinadal, bewoond door de zusters norbertinessen. Het unieke Brabantse cultuurlandschap van De Heilige Driehoek, ruim honderd hectare groot, is in 2006 aangewezen als Rijksbeschermd Stadsgezicht.

Spiritualiteit, ambacht en vormgeving
De Heilige Driehoek is een oase van rust, waar spiritualiteit en schoonheid hand in hand gaan. Ruime tuinen omgeven de gebouwen, terwijl omliggende landerijen inkomen en bedrijvigheid opleveren. Muren bakenen het gebied af en zorgen voor de stilte waarbinnen het kloosterleven zich afspeelt.

Kunst, vormgeving en ambacht maken een belangrijk deel uit van het kloosterleven. De vormgeving van de gebouwen, meubels en gebruiksvoorwerpen weerspiegelt de geestelijke idealen van het kloosterleven. De kloosters kennen en kenden verschillende ateliers waarin kunst ontstaat, waar schilderijen, gobelins en boeken werden gerestaureerd, of waarin ambachten als bijvoorbeeld het pottenbakken werden uitgeoefend.

Stichting Kunst in de Heilige Driehoek wil de rijke traditie van kunst en ambacht vertalen naar het hier en nu. Met hedendaagse kunst, die eigenzinnig reflecteert op die traditie.

Wervelende performance
De Biënnale krijgt een spectaculaire opening op het voorplein van Sint-Catharinadal: een wervelende performance van modeontwerper Aziz Bekkaoui. Zijn ontwerpen worden na afloop van de opening getoond in de kloostergangen. Eveneens in het klooster Sint-Catharinadal onderzoekt kunstenaar Erik Zwaga de nauwe relatie tussen het klooster en het Huis van Oranje Nassau. Keramiste Carolein Smit toont vijf nieuwe sculpturen die op de altaren in de zijbeuken van de Sint-Paulusabdij worden geplaatst. In de voorhal van dezelfde kerk hangt prominent aan het plafond een monumentaal werk van Reinoud van Vught, bestaande uit grote vellen papier die zijn betekend, beschilderd en bekrast met beelden die verwijzen naar de Hemelvaart en de kruisiging.

Wanneer: van 16 september t/m 22 oktober 2017, dagelijks (behalve dinsdag) van 10:00-17:00 uur
Opening: vrijdag 15 september.
Meer info: Check de website voor het programma, toegangsprijzen en routebeschrijving
Sociale media: Twitter, Facebook en Instagram.

[Foto: Wilma Rekkers – Onze Lieve Vrouwe Abdij.]