Kunst aan de Maas — Oss

De Maas ligt langs dit dorp. Zij komt er naar toe gestroomd. Zij vloeit er vriendelijk langs. Zij buigt er zich weer van af. Zij ligt in de blanke boorden der verzandingen in hare bochten, in het fluwelen groen van vlak gevlijde uiterwaarden, tussen de welige ruigten der grienden. Een stomertje trekt tegen de stroom op. Een schokker ligt pal stil verankerd boven zijn spiegelbeeld, waar trillende rimpels in staan. De kribben van basalt steken in het water, in de verte ligt een schuit, en over het water gaat nadrukkelijk het verre geratel der kettingen en kabels van het kalme platte veer, waar mensen stil op staan en een klein paard droomt voor de stille kar.

Antoon Coolen, Dorp aan de rivier, 1934

Dit zijn de openingszinnen van de roman die Antoon Coolen schreef over het wel en wee van de kleine gemeenschap in het dorp Lith, over mensen die in nauwe verbondenheid leven met de natuur. Het is precies waar Kunst aan de Maas begint: bij een bijzondere landschappelijke en sociale locatie, de rivier en zijn cultuurhistorische omgeving. Zichtbare en onzichtbare verhalen in het landschap die de plek maken tot wat zij nu is.

Kunst aan de Maas is een jaarlijkse buitenexpositie langs de oevers en directe omgeving van de Maas in het buitengebied van de gemeente Oss. Bezoekers genieten van 3 juni t/m 24 september 2017 al wandelend of fietsend van het prachtige landschap, de kunst, de cultuurhistorie én van de culinaire mogelijkheden die deze streek te bieden heeft.

Romeinse opgravingen, de Zuiderwaterlinie, religieus erfgoed, het fysieke landschap met het water, de rust en de ruimte, de ‘oude’ en ‘nieuwe’ natuur, de kenmerkende zwarte populieren als bakenbomen, de dorpen en pittoreske stadjes. Al deze elementen maken dit Maasgebied tot een uniek stukje Nederland dat tot op de dag van vandaag een goed bewaard geheim is.

Stichting Kunst aan de Maas – voortgekomen uit de samenwerking tussen Maasmeanders en K26 – nodigt kunstenaars uit alle delen van het land uit werk te presenteren dat vertelt over het gebied en geschiedenis ervan. Bezoek de prachtige plekken die dit stukje Brabant te bieden heeft. Houd de website in de gaten voor nieuws en updates.

Kunst aan de Maas, Van Maren-Kessel tot Keent 3 juni t/m 24 september 2017.

Deelnemende kunstenaars: Thomas Bakker, Noortje Haegens, Jos Verschaeren, Herman Coppus, Jan van Dijk, Irene Schaap en Hans van Gerwen. En nieuw werk van kunstenaars Ninette Koning, Simon Niks en Weerthof & Pagee.

[Foto: Industrieel Erfgoed van Jos Verschaeren.]

Kunst aan de Maas wordt gesteund door gemeente Oss, provincie Noord-Brabant, bkkc, K26, Maasmeanders en Prins Bernhard Cultuurfonds.