Kunst op Stapel — Boxtel

4 juni t/m  24 september 2017

Kasteel Stapelen, gelegen aan de Dommel in hartje Boxtel, is een betoverende plek. En in de zomermaanden zijn het kasteel en het omringende park helemaal een bezoek waard: dan is er weer Kunst op Stapel.

Het kasteel ligt prachtig aan de Dommel en ziet er met zijn toegangspoort, torens en kantelen uit als een kasteel uit een sprookjesboek. De geschiedenis van het complex gaat terug tot het jaar 1293, toen Willem van Boxtel, als beloning voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen tegen de Hertog van Gelre, Stapelen en zijn landerijen in leen kreeg van Hertog Jan I van Brabant. Het is in de loop der eeuwen overgegaan van vader op zoon en in handen geweest van de adellijke families van Boxtel, van Ranst en Van Horn. Zowel Willem van Oranje als Lodewijk XIV (de zonnekoning) hebben op hun doorreis in Kasteel Stapelen hun verblijf gevonden. Inmiddels is het kasteel al ruim een eeuw in gebruik als klooster van de paters Assumptionisten.

Het park rondom Kasteel Stapelen is een prachtige, inspirerende omgeving voor het beleven van kunst. De Kunststichting Boxtel organiseert een beeldententoonstelling waar kunstenaars uit heel Nederland aan deelnemen. Thema is dit jaar ‘verbinden – religie – natuur – water.’
De kunst in het park van Kasteel Stapelen geeft een waardevolle extra dimensie aan de natuurlijke omgeving en de rijke geschiedenis van deze Brabantse oase.

[Foto: Ontwerp van Vincent van Delft.]