9 mei 2011

Fotografieopdracht Jantien de Bruin

Jantien de Bruin (Arnhem NL) is autonoom-, documentair- en portretfotograaf. Landkunst 2011 heeft haar gevraagd boomkwekerij Van den Oever in Haaren als centrale plek voor haar opdracht te kiezen.

Boomkwekerijen maken onlosmakelijk deel uit van het landschap van Het Groene Woud. Er zijn grootspelers en kleinspelers, kwekerijen die op Europees niveau opereren en kwekers die als kleine specialisten de verfijnde klant bedienen. Boomkwekerijen zijn ook de uitdrukking van veranderende tijden, zij zijn gewaardeerde economische partners en bekritiseerde, ruimteopslorpende ondernemers.

Boomkwekerij Van den Oever is niet alleen een bedrijf als economische onderneming, maar juist een geheel van percelen, de mensen, de geschiedenis, de praktijk van het kweken en beplanting elders, de regio waarin de kwekerij zich bevindt, de boomsoorten. Deze specifieke plek is een wereld op zichzelf, die net als de wereld daarbuiten niet alleen rijk en interessant is, maar ook complex en soms problematisch.

Jantien de Bruin is gevraagd in beelden uitdrukking te geven aan deze gedachte. Zij heeft in eerder werk getoond juist deze complexiteit zichtbaar te kunnen maken in beelden die observerend of verhalend zijn, maar soms ook verrassend eigenzinnig. Haar positie zal in zekere zin die van een photographer in residence zijn (zonder er echt te verblijven): iemand die zich tijdelijk verbindt aan een plek, om zo als buitenstaander open en eerlijk, maar wel met gevoel voor de dingen te kijken.

Voor meer informatie over Jantien de Bruin en haar werk, klik
hier.0 reacties

Geef een reactie
naam:
 
 
Vul in wat je ziet