Erwin van Amstel

11 oktober 2011

Expositie Landkunst in Galerie Kunstgroep de Compagnie in Veghel

Vanaf 30 oktober 2011 presenteren Stefany Karghoti, Jantien de Bruin en Erwin van Amstel het werk dat zij in opdracht van Landkunst 2011 maakten in Galerie Kunstgroep de Compagnie in Veghel.

Het landschap van Het Groene Woud - een van de drie Landschappen van Allure, zoals de provincie ze betitelt - is rijk gevarieerd. Maar het is niet in alle gevallen het romantische landschap dat men graag zou willen zien, ook al bezit het nog steeds ongelooflijk veel fraaie plekken. De boomteelt bijvoorbeeld – van oudsher een belangrijke bedrijfstak – kent een onstuimige groei en is van grote economische betekenis, maar legt ook meer en meer beslag op de grond van Het Groene Woud, dat toch een beschermd Nationaal Landschap is. Dit dilemma legden we voor aan de fotografen Jantien de Bruin en Erwin van Amstel.

Hun eigenzinnig antwoord op deze vraag is verrassend en toont een perspectief, waarin de kwaliteit van het landschap niet los te zingen is van de mensen die er wonen en werken. Van Amstel koos voor een eigenzinnige registratie van gebeurtenissen, feiten of handelingen die hij bij de verschillende kwekerijen aantrof. De Bruin volgde conform de opdracht een boomkwekerij - een familiebedrijf - en maakte een serie documentaire beelden die aan de basis liggen van de intrigerende korte film die zij hier tentoonstelt. Stefany Karghoti toont in deze expositie drie videowerken die elk op een andere wijze het thema ‘ontmoeten’ centraal stellen. De video’s fileren als het ware de werkelijkheid: tekst en beeld zijn losgeweekt van elkaar en deze vorm versterkt de gedachte dat communicatie tussen mensen onderling en tussen de mens en zijn omgeving niet een gelopen koers is. 

De opening van de expositie vindt plaats op zondag 30 oktober om 16.00 uur en wordt verzorgd door Noud Heerkens, filmmaker, curator, docent Academie AKV St. Joost.

Van 30 oktober t/m 24 december 2011
Galerie Kunstgroep de Compagnie
Middegaal 23-25 te Veghel

Alvast een voorproefje? Klik hier om de film van Jantien de Bruin te bekijken.0 reacties

Geef een reactie
naam:
 
 
Vul in wat je ziet