landkunstwerken

Shadows of Son Heath

door:Marcel Smink
wat:Permanent landkunstwerk
locatie:Shadows of Son Heath
Ter hoogte van Son en Breugel wijkt de snelweg A50 af van het spoor van oude wegen om het centrum van de plaats te sparen. In deze bocht verrees de nieuwe verzorgingsplaats ‘Sonse Heide’.
De inrichting van deze verzorgingsplaats, het eerst te realiseren project binnen Kunst aan de A50, heeft kunstenaar Marcel Smink samen met Rijkswaterstaat en BP Nederland B.V. ontworpen. Zij stelden zich als doel een ‘totaalkunstwerk’ te creëren, waar het tanken, parkeren, rusten, het verzorgen en het verkrijgen van informatie over de omgeving zijn geďntegreerd. 
In het ontwerp organiseren water en groeninrichting de verkeersruimte en werd de voetgangerszone met een kunstwerk verbijzonderd. De parkeergelegenheid voor vrachtwagens en personenauto’s wordt van elkaar gescheiden door een talud, een verhoogd wandelpad waarop men veilig de benen kan strekken. Op het talud wordt een slangvormige, ijzeren constructie met een lengte van 72 meter geplaatst. De met hop, blauwe regen, valse wingerd en kamperfoelie begroeide constructie vormt een loofgang, ook wel berceau genoemd. Deze voetgangerszone verandert door de seizoenen heen van uiterlijk. 
 
Begin en eind van de berceau zijn bekroond met een suggestie van een arend. Deze uiteinden verwijzen naar de Amerikaanse 101e Airborn Division, de zogenoemde ‘screaming eagles’ die hier in september 1944 betrokken waren bij de luchtlandingen in het kader van de operatie Market Garden. De suggestie van het doek over de adelaar is op te vatten als parachute en verwijst tevens naar de tijd die voorbijgaat en op Sonse Heide zowel parachutisten als automobilisten tot schimmen maakt. De adelaar is daarnaast een onderwerp dat in de ornamentiek binnen de tuinarchitectuur wordt toegepast en sluit zo thematisch aan bij het groene karakter van dit kunstwerk.

 
Onder de loofgang staan een aantal banken en picknicktafels. Op de planken van het meubilair wordt door middel van iconen en tekst informatie gegeven over de A50 en de streek. Er is een zestal thema’s waarnaar verwezen wordt (Natuur / Market Garden / De Nieuw Arcadische Route (NAR) / A50 / Pelgrimsroutes / Streek), die elk in een eigen kleur wordt weergegeven. Het ontwerp hiervoor is in samenwerking met grafisch ontwerper Pier Taylor gemaakt.
 
>lees meer over Marcel Smink
>lees meer over Pier Taylor
 
Kijk hier voor de exacte locatie van het werk.


0 reacties

Geef een reactie
naam:
 
 
Vul in wat je ziet