Landkunst

agenda

Tafelontmoeting Sint-Oedenrode

16 september 2012
locatie:Sint-Oedenrode | langs de Dommel
door:Zorgboerderij de Dommelhoeve en Ellen Rijk
wat:Tafelontmoeting
reservering:Op uitnodiging

De tafelontmoeting

Sinds vijf jaar werkt het bkkc samen met het Frans-Duits-Nederlandse samenwerkingsverband Euro Land Art
en Streekraad Het Groene Woud. In 2012 wordt teruggeblikt op de afgelopen vijf jaar en vooruitgekeken naar de komende jaren. Dat gebeurt op twee manieren. Kunstenaars die al eerder werk maakten voor Landkunst worden gevraagd opnieuw een bijdrage te leveren. Daarnaast wil de projectgroep Euro Land Art dit jaar Garage Rural.e uitwerken.

Garage Rural.e
Er worden tafelontmoetingen georganiseerd, waar gepraat, gegeten, gedronken, geluisterd en gekeken wordt. In een multidisciplinaire omgeving ontmoeten allerlei partners elkaar: boeren, landeigenaren, bewoners, bedrijven, studenten, kunstenaars en wetenschappers. Lokale vragen staan centraal en samen zoeken zij naar praktische, zinvolle, mooie en prikkelende oplossingen en antwoorden. Garage rural.e is een nieuwe plek voor ontmoetingen tussen stad en land. Voor deze tafelontmoetingen nodigen we de gastheren, gastvrouwen en kunstenaars uit die in de voorgaande jaren betrokken waren, maar we hopen ook omwonenden en andere belangstellenden aan tafel te zien.

De kunstopdracht
In de bocht van de rivier - zorg voor mens, dier en natuur die werkt

Ellen Rijk krijgt de opdracht een bijzondere setting te creëren voor de tafelontmoeting op de Dommelhoeve. De gedekte tafel zelf, de maaltijd, het ritueel van het tafelen, de ruimte waarin zich de bijeenkomst afspeelt, de samenstelling van het gezelschap, de context van de bijeenkomst, elk van deze onderdelen zou het uitgangspunt kunnen zijn voor een door de kunstenaar te ontwikkelen eigen vorm. Dat in het eerste werk in het kader van Euro Land Art op deze locatie ook al twee tafels figureerden (waarin de ontmoeting, de verhouding tussen stad en land en mens en mens centraal stonden), geeft een goede aanleiding tot een vernieuwde kennismaking met de ideeën en beeldentaal van de kunstenaar.

deel dit artikel