FOOTPRINT — Raamsdonk

Links en rechts van het fietspad bij Raamsdonk torenen twee schoenzolen boven je uit, elk vijf meter hoog. Ze zijn een markant herkenningspunt in het landschap, en vormen een poort voor de fietsers en wandelaars die het Halve Zolenpad volgen.

FOOTPRINT is gemaakt door beeldend kunstenaar Harald Vlugt. Het werd in juni 2016 onthuld en is het tweede kunstwerk dat gerealiseerd is als onderdeel van het kunstproject Halve Zolenlijn. In het vlakke landschap van het platteland van Raamsdonk is het werk vanuit alle windrichtingen te bekijken; elke schoenzool bestaat uit twee delen, die haaks op elkaar zijn geplaatst. Op verschillende manieren verwijst het werk naar de voormalige ‘Halve Zolenlijn’, de spoorlijn die de vele leer- en schoenfabrieken in de Langstraat met elkaar verbond. Wie goed kijkt kan in de zolen de stoomlocomotief herkennen die vroeger over de spoorlijn heeft gereden. Ook het voor dit gebied zo kenmerkende slagenlandschap met zijn lange, smalle stroken grasland afgewisseld met slootjes en bomenrijen, is in het ontwerp terug te vinden. Het cortenstaal waar FOOTPRINT van gemaakt is verwijst naar de rails van de voormalige spoorlijn.

De Halve Zolen Route is een fietsroute van ruim 20 km, die loopt van Geertruidenberg naar Drunen. Onderweg word je verrast door verschillende kunstwerken en kom je meer te weten over de geschiedenis van de Langstraat.

[Foto: FOOTPRINT van Harald Vlugt.]