N65 als Etalage — N65

Een weg brengt je van A naar B, en liefst zo snel mogelijk. Maar met de N65 tussen Tilburg en ‘s-Hertogenbosch heeft de Provincie Noord-Brabant andere ambities. De rijksweg moet de mooiste van Noord-Brabant worden: een toegangspoort en een etalage voor Het Groene Woud en de vele (boom)kwekers in de omgeving. Een plek voor ‘groene innovatie’, zoals reductie van fijnstof en geluid door bomen en planten.
Al enkele jaren wordt er door een aantal kwekers verenigd in Greenport Midden Brabant nagedacht over een invulling van deze ambitie. Samen met bkkc, provincie en diverse organisaties zoals
ZLTO, Streekhuis Het Groene Woud, Rijkswaterstaat en LIB is het werkatelier N65 als Etalage gestart waaraan kunstenaars en ontwerpers hebben deelgenomen. Inmiddels hebben twee ontwerpduo’s groen licht gekregen om hun denkrichtingen verder te ontwikkelen.

Studio Eric Klarenbeek & Maartje Dros
Vanuit het begrip ‘groei’ doen deze ontwerpers onderzoek naar het absorberen van fijnstof door middel van organismen. De ‘absorberende’ architectuur die ze langs de N65 willen realiseren, is opgebouwd uit panelen en kaders met een poreuze structuur waar licht en lucht doorheen kan. Het werkt als een filter en kan begroeid raken met bijvoorbeeld mos. Hiermee kunnen multifunctionele plekken worden ontwikkeld, zoals een overspanning voor een verkeersader of een bushalte langs de N65 als beschutting tegen fijnstof. In 2017 zal een testlocatie aan de weg worden ingericht.

Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM)
Het ontwerpersduo KCCM gaat een verbinding leggen met het werklandschap rond de N65, waarin boomkwekers een hoofdrol spelen. De mobiele plekken die ze willen maken, zijn zichtbaar vanaf de weg maar bevinden zich op eigen grond van de boomkwekers. Zij kunnen de plek inrichten als testlocatie, demonstratiemodel voor snoeien, showroom of observatiepunt. Zo ontstaat een netwerk van nieuwe, verrassende bouwwerkjes, die ook dienst zullen doen als overnachtingsplekken voor avontuurlijke bezoekers.

Dit project is nog in ontwikkeling. Houd de website van bkkc in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.

[Foto: Het ontwerp van KCCM.]