Oude Buisse Heide — Achtmaal

Vincent van Gogh wandelde in zijn jeugd regelmatig op de Buisse Heide. De inspiratie die deze plek hem bood, zien we terug in zijn latere schilderijen. Het echtpaar Henriette en Richard Roland Holst maakten er aan het begin van de twintigste eeuw een artistieke buitenplaats van. Ze ontvingen er tal van gasten uit de wereld van de politiek, kunst en literatuur. De aantrekkingskracht van het landgoed op natuur- en cultuurliefhebbers is nu nog even sterk als toen. De Herenkamer, de Angorahoeve en het atelier van Roland Holst zijn in oude glorie hersteld.

Natuurmonumenten zorgt voor behoud en herstel van het natuurgebied en beschermt de dierenpopulatie. Van zonsopkomst tot zonsondergang wordt het landgoed opengesteld voor wandelaars. Er zijn verschillende routes uitgezet, waaronder de Gedichtenroute van Henriette Roland Holst. Langs deze Gedichtenroute organiseren het Vincent van GoghHuis en Natuurmonumenten in 2018 voor de zesde maal ‘Landkunst op de Buisse Heide’.

Hedendaagse kunstenaars en schrijvers maken van de heide opnieuw hun artistieke domein. Natuurlijk biedt de historie van deze bijzondere buitenplaats volop inspiratie. Daarvoor verblijven kunstenaars en schrijvers een tijdlang in het atelier Roland Holst en de Herenkamer. Vervolgens maken ze werken die tijdelijk langs de gedichtenroute worden geplaatst.

Kunstenaars: Denis Oudendijk, Josua Wechsler, Egied Simons, Piet van de Kar
Schrijver: Simon Mulder

Het werk van Will Beckers (editie 2015) is ook nog te bezichtigen.