PadenBanen: welkom in het land van schaapherders en imkers — De Maashorst

Wandelen in de Maashorst, het grootste natuurgebied van Noord-Brabant, wordt vanaf deze zomer nóg leuker. Want je kunt niet alleen genieten van een prachtig afwisselend landschap met bos, stuifduinen, heide en vennen, maar je wordt ook verrast door bijzondere wegwijzers, hekken en boomkransen, en een unieke speelplek. Ontwerpers Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) laten met hun project PadenBanen de eeuwenoude verbindingen zien tussen mens, dier en natuur in de Maashorst.

Dreven en driften
In vroeger jaren vormden de dreven (rechte paden) en driften (kronkelige zandpaden) een herkenbaar lijnenpatroon in het natuurgebied. Herders dreven over deze paden hun schapen van de omliggende dorpen naar de heide. Om dit unieke stukje cultuurgeschiedenis weer zichtbaar te maken, ontwikkelde KCCM een reeks objecten onder de noemer PadenBanen. Wat dacht je van een kunstzinnige schaapscheerdersplek waar herders één keer per jaar naar toe kunnen komen om hun schapen te scheren, en die de rest van het jaar dienst doet als creatieve speelplaats voor kinderen?
Voor de wegwijzers werkten de ontwerpers samen met een aantal imkers uit het gebied. Bijen krijgen raten aangeboden met uitgespaarde letters. Vervolgens worden die afgegoten in aluminium en met een honing-gele kleur geanodiseerd. De wegwijzers markeren de dreven, die ooit kilometers lang waren en dorpen met elkaar verbonden, maar inmiddels doorsneden zijn door (snel-)wegen. Ook wijzen ze op bijzondere archeologische vindplaatsen die er in de Maashorst meerdere zijn, zoals Paalgraven en de bronsschat van Nistelrode.

Schaap-scheer-speel-kraal
In natuurgebied De Maashorst scheert de herder een aantal keer per jaar zijn kudde schapen. De rest van het jaar is de scheerplek niet in gebruik. Het kunstenaarsduo Krijn en Cathelijne ontwierpen daarom de schaap-scheer-speel-kraal: een scheerplek en speeltuin voor kinderen ineen. Met dit kunstwerk leggen Krijn en Cathelijne een verbinding tussen mens, dier en natuur. In 2017 werd de schaap-scheer-speel-kraal voor het eerst officieel in gebruik genomen tijdens het schaapscheerfeest op landgoed ’t Nabbegat in Zeeland.

Vanaf zondag 3 juni is in de app ‘brabant vertelt’ een wandelroute beschikbaar. Trek dus je wandelschoenen aan en dwaal in de voetsporen van de herders en imkers door dit prachtige natuurgebied!

[Foto: schaap-scheer-speel-kraal]